top of page
Yazarın fotoğrafıSalutis Danışmanlık

İnsan Kaynaklarında Modern Uygulamalar: Yapay Zeka, Bulut Tabanlı İK Çözümleri

Güncelleme tarihi: 10 Şub

Yeni nesil insan kaynakları süreçleri son zamanlarda firmalar tarafından tercih edilmeye, uygulanmaya ve sürekli olarak gelişmeye devam etmektedir. Bu süreçte değişen nesil yapısının ve gelişen teknolojinin oldukça etkili olduğunu düşünmekteyiz. Yeni çalışma biçimlerinin ortaya çıkması, bireysel ekonominin gitgide önem kazandığı ekonomi piyasasında firmaların çalışanlarına daha fazla önem ve değer katması gerekliliğini kaçınılmaz kılmakta.

Gelişen teknolojiye ayak uydurmamız ve takipte olmamız gereken düzende insan kaynaklarının faydalandığı çağdaş uygulamalardan bazıları ise:

.Bulut Tabanlı İK Çözümleri

Zamanı en iyi şekilde kullanmayı amaçlayan ve verimliliği beraberinde getiren birçok bulut tabanlı yazılım bulunmakta ve tercih edilmektedir.

Kısaca özetlememiz gerekirse bulut tabanlı İK çözümleri, insan kaynakları süreçlerinin külfetli ve yavaş ilerleyen sürecini kolaylaştırmak için kullanılan uygulamalardan oluşuyor diyebiliriz. Bu uygulamalar firmaların personelleriyle ilgili bordrolama, işe giriş- çıkış saati, yıllık izni gibi bilgilere ihtiyaç duyduklarında birkaç dakika içinde ulaşabilecekleri bu kolaylığı sağlayan ve bunun gibi personel ile ilgili birçok noktada çözüm sağlayan yazılımlardır.

Firmaya ve personele bu yazılımlar, doğru bilgiye ulaşma ve etkin iletişim konusunda büyük faydalar sağlamaktadır. Hakim olduğumuz insan kaynaklarının işe alım kısmı için bulut tabanlı yazılımların faydasına örnek verecek olursak; mülakat sırasında adayın bilgilerini ve öne çıkan özelliklerini eksiksiz ve doğru bir şekilde bulut tabanlı yazılımlara kaydedilmesi , hem adayın daha doğru değerlendirilmesini hem de sonraki aşamalarda değerlendirilebilmesi için eksiksiz bilgiyi bize sunmayı sağlaması diyebiliriz.

.Yapay Zeka Ve Robotlar

İşe alım alanında son zamanlarda oldukça tercih edilen yapay zeka kullanımı, sürecin daha doğru yürütülmesi ve iyileştirmesi, uygun firmaya uygun aday bulma konusunda doğru eşleşmeyi yapması, duygusallıktan uzak tarafsız bir şekilde ön değerlendirme yapması ve en önemlisi zamandan tasarruf sağlaması açısından verimli bir kullanım olarak görülmekte.

Günümüz firmaları için şuan çok fazla tercih edilmese de yakın gelecekte tercih edileceğini düşündüğümüz yapay zeka ile geliştirilen özellikle işe alım süreçlerinde etkili olan robotlar da bulunmakta. Bunlardan birine örnek verecek olursak, şuan kullanılan chatbotlardan olan MYA diyebiliriz. MYA adlı işe alım robotu online bir şekilde sohbet ettiği adayları uygun sorularla ön mülakattan geçiriyor ve robotu etkilemeyi başaran adaylar, gerçek mülakat için hak kazanmış oluyor. Bu robotlar işe alım kısmının en zorlu süreci olan uygun adayı bulmak ve bu adaylar arasında seçim yapmak konusunda biz İK’ cıların işini oldukça kolaylaştıracak gibi.


Meryem Katılmış


Yapay zeka (YZ), bilgisayar sistemlerinin insan benzeri yetenekler kazanmasını sağlayan bir teknolojidir. Makine öğrenmesi ve derin öğrenme gibi alt alanlarında gelişen YZ, veri analizi, doğal dil işleme, görüntü tanıma gibi birçok alanda kullanılır. Otomasyon, sağlık, finans ve iletişim gibi sektörlerde iş süreçlerini iyileştirir ve verimliliği artırır. Ancak, etik ve güvenlik endişeleri de beraberinde gelir. Veri gizliliği, algoritmik önyargı ve iş kayıpları gibi konular dikkate alınmalıdır. YZ, gelecekte daha da yaygınlaşacak ve birçok alanda yaşamı dönüştürecektir. Salutis Danışmanlık. www.salutisdanismanlik.com
yapay zeka

152 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page